Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   R. Moldova: 19 ani de…

R. Moldova: 19 ani de independenţă, un an fără comunişti

R. Moldova a împlinit 19 ani de la proclamarea independenţei, iar pe 31 august se va sărbători Ziua limbii române. Perioada de sărbătoare se va încheia cu referendumul constituţional de pe 5 septembrie, când se va stabili modalitatea de alegere a preşedintelui. Este al doilea an în care politicienii moldoveni sărbătoresc independenţa fără a mai avea însă originalul declaraţiei de independenţă, care a ars în timpul protestelor postelectorale din aprilie 2009, începutul sfârşitului regimului Voronin.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a trimis Chişinăului un mesaj de susţinere a drumului european al fostei republici sovietice. „Statele Unite susţin independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”, mai arată mesajul Departamentului de Stat de la Washington.

Moscova, care a pus piedici exportului de vinuri moldoveneşti şi a interzis exporturile de fructe şi legume pentru peste 100 de companii, a salutat şi ea împlinirea celor 19 ani de independenţă, prin vocea premierului Vladimir Putin. „Sunt sigur că relaţiile tradiţionale de prietenie şi simpatie reciprocă, ce dăinuiesc între popoarele noastre din cele mai vechi timpuri, vor contribui la consolidarea cooperării moldo-ruse reciproc avantajoase în diverse sfere”, arată mesajul lui Putin.

Şi regimul prorus de la Kiev a trimis Chişinăului un mesaj. „Sunt sigur că relaţiile prieteneşti şi parteneriatul reciproc avantajos dintre ţările noastre vor duce la atingere scopului strategic comun – calitatea de membru a Uniunii Europene”, arată premierul Nikolai Azarov.

Cât despre România, pe lângă felicitările din partea premierului Emil Boc, ziua independenţei a fost marcată de sosirea primelor cinci TIR-uri cu ajutoare pentru sinistraţii din Moldova, din totalul de 500 de tiruri. Oficial, acest ajutor a facut obiectul întâlnirii premierului Vlad Filat cu preşedintele Traian Băsescu.

27 august a fost ziua în care în 1989 a avut loc cea mai mare manifestaţie de la Chişinău. Atunci, 750.000 de oameni au cerut Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti oficializarea limbii române. Pe aceeaşi dată, doi ani mai târziu, parlamentul a adoptat declaraţia de independenţă.

Presa rusă şi americană subliniază însă şi alte realităţi din Republica Moldova. „Washington Times” scrie că Ambasada SUA în Republica Moldova a recepţionat în anul curent mai multe informaţii neoficiale precum că în Republica Moldova au loc „preluări ostile” ale afacerilor profitabile, informează Unimedia. Departamentul de Stat al SUA anunţă că proprietarii afacerilor sunt abordaţi de către persoane politice în vederea obţinerii cotelor-părţi ale întreprinderilor. În caz de refuz, aceştia sunt ameninţaţi că le vor fi închise afacerile.

Totodată, Departamentul de Stat al SUA precizează că mai multe surse informează despre faptul că în sistemul de învăţământ din Republica Moldova este răspândit fenomenul corupţiei.

Agenţia rusă ITAR-TASS oferă o imagine sumbră a situaţiei politice din Moldova. „Moldova marchează independenţa printr-o situaţie politică dificilă. Ea nu a putut fi stabilizată începând din primăvara lui 2009, când alegerile parlamentare s-au soldat cu proteste de masă, participanţii dând foc clădirilor parlamentului şi preşedinţiei”, scrie ITAR-TASS.

cotidianul.ro